Česko bude chránit vodní toky i z vesmíru

blank

Česká republika se zařadí mezi několik států na světě, které využívají vlastní satelit vybavený hyperspektrální kamerou. Na oběžnou dráhu Země bude kamera vynesena s družicí TROLL brněnské společnosti TRL Space. Česká inspekce životního prostředí bude jejím prvním uživatelem.

Díky unikátním snímkům bude mít inspekce přesné informace pro dozorovou činnost, zejména v oblasti nelegálního ukládání stavebních odpadů, kácení lesů či znečištění vodních toků. Technologie dokáže zachytit snímky ve více barvách, což umožňuje velmi detailní rozlišení různých jevů na základě jejich specifického odrazu světla. Kamera tak má obrovský potenciál odhalit enviromentální problémy.

„Satelitů s hyperspektrální kamerou s vysokým rozlišením jsou na oběžné dráze pouze jednotky. Hyperspektrální snímky jsou také velmi náročné na zpracování a využití. Podobné satelity navíc prioritně nepokrývají Českou republiku. Díky přístupu k těmto datům bude mít Česko unikátní příležitost využít ohromný potenciál hyperspektrálních dat pro zemědělství, ochranu životního prostředí či bezpečnost,“ říká Petr Boháček, manažer strategie z TRL Space. Inspekce v současnosti využívá při kontrolní činnosti řadu moderních metod, jako jsou bezpilotní letecké systémy, geografické informační systémy nebo dálkový průzkum Země.

Scroll to Top