Vodárny zečtyřnásobí vodojem Horní Přím

blank

Vodovody a kanalizace Hradec Králové posilují vodohospodářskou infrastrukturu a jako investor zahájily přístavbu dvou akumulačních komor vodojemu Horní Přím, každá o objemu 1 500 metrů krychlových.

„Cílem projektu je čtyřnásobně zvýšit objem zásobního prostoru vodojemu Horní Přím. Jeho prostřednictvím je pitná voda dopravována 44 tisícům obyvatel západní a severní části okresu Hradec Králové a do 23 sousedících obcí v okresech Jičín, Trutnov, Kolín a Nymburk,“ řekl předseda představenstva společnosti František Barák.

Stávající vodojem s objemem tisíc kubíků vody byl uveden do provozu v roce 1997. O jeho významu svědčí skutečnost, že jde o klíčový prvek Vodárenské soustavy východní Čechy. Jeho kapacita vlivem rozvoje v desítkách obcích v regionu přestala vyhovovat. Celkový objem po stavbě bude 4 000 kubíků vody. Vodohospodáři slibují, že stavba díky architektonickému provedení citlivě zapadne do krajiny.

„Jako provozovatel zodpovídáme za kvalitu pitné vody a zajištění dodávek pro bezmála 173 tisíc našich zákazníků. Hradecká voda je velmi kvalitní a splňuje všechny podmínky, které nám určuje národní legislativa. Investiční akce VAK HK, mezi které patří právě také zvýšení akumulace vodojemu Horní Přím, nám velmi pomáhají ještě více zlepšovat nastavený vysoký standard dodávek vody,“ doplnil generální ředitel společnosti Královéhradecká provozní, která je provozovatelem infrastruktury, Tomáš Hosa. Na projektu za necelých 132 milionů korun se bude 50 miliony podílet ministerstvo zemědělství.

Scroll to Top