VAK Jesenicka: nepodceňujte kvalitu vody ve studních

blank

Ačkoliv se laickým pohledem může zdát, že je voda ve studni čistá a nezávadná, neznamená to, že splňuje všechny hygienické požadavky. Kontrola kvality v akreditované laboratoři je jediným způsobem, jak nezávadnost vody ve studni ověřit. Jeseničtí vodaři proto doporučují majitelům, aby si alespoň jednou ročně nechali udělat rozbor základních chemických a mikrobiologických parametrů v šumperské laboratoři. VAK umí odběr zprostředkovat.

Například Pražské vodovody a kanalizace loni provedly 267 rozborů vzorků vody ze soukromých studní a zhruba 93 % analyzovaných vzorků neodpovídalo alespoň v jednom parametru vyhlášce stanovující hygienické požadavky na pitnou vodu. Nejčastěji byly nevyhovující mikrobiologické ukazatele, jako jsou bakterie, které mohou způsobit závažné zdravotní problémy.

S plánovanou změnou stavebního zákona si od července žadatelé o pořízení studny a menší čistírny odpadních vod výrazně připlatí. Poplatek za stavební povolení vzroste v tomto případě z nynějších 300 korun na 10 tisíc. Stavební poplatky ve správním řízení se dvacet let neměnily.

 

 

 

Scroll to Top