Úhyn dvou tun ryb v rybníku Novas

blank

Před několika dny uhynuly dvě tuny ryb v rybníku Novas ve Slaném. Problémy se tu v posledních letech objevují opakovaně. Případ řeší veterinární správa i policie. Upozornil na to deník Právo.

Radnice uvedla, že problémem je opakovaný nedostatek kyslíku ve vodě. Jak uvedlo dále Právo, město už nechalo koncem minulého týdne do Velkého slánského rybníka nainstalovat tři velká čerpadla, která vodu provzdušňují. „Od hasičů jsme okamžitě zapůjčili čerpadlo, druhé poskytli slánští rybáři a třetí zapůjčili rybáři z Kladna. Na místě budou, dokud se hladina kyslíku nezvýší na přijatelnou úroveň,“ vysvětlil místostarosta Pavel Rubík (ODS).

Středočeská kriminálka hromadný úhyn ryb vyšetřuje pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. I v tomto případě zřejmě stál za úhynem nedostatek kyslíku a vysoká teplota rybniční vody, která v pátek ráno dosahovala 26 stupňů Celsia. K této variantě se ostatně přiklání Státní veterinární správa.

Rubík také podotkl, že se na sociálních sítích rozjela řada spekulací. Jedna z nich obviňuje čistírnu odpadních vod ve Studeněvsi, kterou provozují obce proti proudu potoka. Podle Rubíka je to nesmysl. „Se starostou Martinem Hrabánkem jsme v minulosti iniciovali setkání starostů obcí, jejichž obyvatelé studeněveskou čistírnu využívají. Podařilo se nám dospět do stavu, kdy obce Řisuty a Malíkovice vybudují samostatnou čistírnu. Stavba už získala potřebná povolení, dokonce má přislíbenou dotaci. Nový provoz by měl uvolnit kapacitu ve Studeněvsi,“ vysvětlil místostarosta.

Rybníku by zřejmě pomohlo odbahnění, ale podle Práva se k němu nikdo nemá. „Poslední debaty o odbahnění ztroskotaly na zrušení dotací ze strany státu,“ přiznal Rubík. S ohledem na nedostatek a kvalitu vody město apeluje na čištění koryta potoka ze strany Povodí Vltavy a společně hledají další možné zdroje, jak hladinu a kvalitu vody v rybníku Novas zvýšit.

Zdroj: Právo, Město Slaný

Scroll to Top