Soustava Povodí Odry připravena na sucho i velkou vodu

blank

Nádrže na území povodí Odry mají naplněny zásobní prostory. Retenční prostory jsou prázdné a připravené kdykoliv zachytit povodňové průtoky. Podle vodohospodářů je soustava připravena na oba extrémy, sucho i povodně.

Hydrologická situace je na začátku letní sezóny dobrá, hlásí Povodí Odry. Nádrže jsou připravené dodávat vodu obyvatelstvu i průmyslu v suchém období. „Mohu konstatovat, že jako střecha Evropy, kdy veškerá voda od nás odtéká a prakticky žádná k nám nepřitéká, v případě přirozeného nedostatku srážek nemůžeme odolávat přirozenému půdnímu suchu, ale díky přehradám pracujícím ve vodohospodářské soustavě můžeme i několik let odolávat socioekonomickému suchu a zajistit vodu pro pitné účely, pro průmysl a pro toky pod přehradami,“ uvedl technický ředitel Břetislav Tureček.

Vodohospodáři považují současný stav průtoků za běžný a v dalších dnech očekávají dle předpovědi teplé počasí s občasnými bouřkami, které mohou být silné. „Bouřková srážková činnost může v nadcházející letní sezóně nečekaně zvýšit průtoky v tocích. Proto apeluji na opatrnost při pohybu kolem vody a v žádném případě nedoporučuji vstupovat do toků po vydatných deštích, kdy proud může být silný a současně doplněn plávím, které může být nebezpečné,“ vysvětlil dále Tureček.

Vodohospodářskou soustavu podniku tvoří osm údolních nádrží: kaskáda Slezská Harta a Kružberk na řece Moravici, vodárenské nádrže Šance a Morávka na řekách Ostravice a Morávka, nádrže pro zásobení průmyslu Baška na Baštici, Olešná na Olešné, Žermanice na Lučině a Těrlicko na Stonávce v povodí Olše. Celkový objem akumulované vody je 380 milionů kubíků vody.

Scroll to Top