Skauti pomáhali na Borkovických blatech

blank

Vrátit rašeliník na Borkovická blata na Soběslavsku pomohli během červnové celovíkendové akce skauti z pražského oddílu GINGKO.

Do jezírek a mokřadů vytvořených Lesy ČR během revitalizace celé oblasti nanosili rašeliníky, díky kterém se urychlí regenerace a rozšíření historicky poškozeného rašeliniště. Kromě toho a přírodovědné exkurze zaměřené na vodní organismy rašelinišť přenesli do nedostupných míst dřevo, které se časem stane biotopem ohrožených druhů rostlin, jako jsou nehtovec přeslenitý nebo rosnatka okrouhlolistá. Správa toků pro povodí Vltavy a Lesní správy Jindřichův Hradec dobrovolníkům děkuje za pomoc.

Borkovické rašeliniště začalo vznikat již před více než 10 000 lety. Blatská příroda se vyvíjela v atypických podmínkách, na zamokřených lokalitách, močálech a bahniskách. Dařilo se zde jen různým vlhkomilným rostlinám, mechům, rákosu, sítninám nebo ostřicím. Jejich zbytky se nemohly v půdách chudých kyslíkem rychle rozkládat a mineralizovat, proto rašeliněly. Postupně vznikala vrstva rašeliny o mocnosti dva až šest metrů. Přírodní rezervace Borkovická blata představuje nejsevernější rašeliniště Třeboňské pánve. Jedná se o chráněné území nedaleko Borkovic u Soběslavi. V roce 1980 bylo vyhlášeno přírodní památkou.

blank

(Foto: trebonsko.cz)

Scroll to Top