Vodárenská věž v Týništi nad Orlicí se zbarvila do zelena

blank

Již poosmé byla vodárenská věž v Týništi barevně nasvícena. Tentokrát se šestitisícové město na Rychnovsku připojilo k celorepublikové kampani zaměřené na podporu lidí trpících roztroušenou sklerózou. Zelená je barvou naděje.

„Nasvícením věže chceme jako město vyjádřit solidaritu s lidmi, kteří trpí roztroušenou sklerózou a ujistit je, že v nemoci nejsou sami. Město rovněž finančně přispívá Domovu svatého Josefa v Žirči, který je modelovým a jediným zařízením v České republice poskytujícím nemocným roztroušenou sklerózou komplexní lůžkovou péči. Dále nabízí také poradnu a terénní službu,“ uvedla zastupitelka města a předsedkyně Sociální a zdravotní komise Veronika Čepelková. Loni v listopadu město nasvítilo věž červeně. Vyjádřilo podporu lidem, kteří jsou pronásledováni pro svou víru.

Náklady na výstavbu týnišťské vodárenské věže činily 2,7 milionu. Do celkových nákladů byla zahrnuta přípojka pro železniční stanici k napájení parních lokomotiv. Stavba se oproti původnímu rozpočtu značně prodražila z důvodů betonové pilotáže základů v pískovém podloží a zesílení betonové desky pod skeletem věže. První voda z věže odtekla v roce 1926.

Scroll to Top