PMO obnoví původní rameno Svratky u Jimramova

blank

Historické koryto řeky Svratky nedaleko Jimramova ležícího na historické hranici Moravy a Čech na Vysočině prochází díky Povodí Moravy obnovou. Vodohospodáři provádí revitalizaci vodního toku, prostřednictvím které obnoví původní koryto Svratky, vymodelují říční oblouky, napojí slepé rameno a vytvoří podmínky pro přirozený vývoj řeky. Podnik si od toho slibuje zlepšení funkce krajiny zadržovat vodu.

„Naším cílem je obnovení původního koryta, zlepšení funkcí vodního toku a přirozené retenční kapacity říční nivy. Svratka u Jimramova získá zcela novou podobu, její koryto prodloužíme, obnovíme původní meandry, koryto řeky bude členitější a dojde k prodloužení doby průtoku korytem. Zvýšíme tak retenční a samočistící schopnost vodního toku s návazností a podporou veškerých ekologických funkcí,“ popisuje význam revitalizace generální ředitel Václav Gargulák.

Řeku prodlouží o 426 metrů

Svratka se díky napojení na historické rameno prodlouží o 426 metrů. Povodí Moravy také napojí slepé rameno, které je v současnosti částečně zanesené. Část slepého ramene bude mít navíc charakter mokřadu s bohatým členěním a takto zvodnělý biotop bude poskytovat útočiště řadě vodních a na vodu vázaných organismů. Výstavba probíhá ve dvou etapách. V současnosti vodohospodáři pracují na obnovení původního koryta řeky a vybudování brodu. Následovat bude odvedení vody do tohoto koryta a vybudování přehrazení stávajícího koryta Svratky tak, aby voda mohla proudit původním ramenem.

Niva už zadržuje vodu

„Stavba probíhá úspěšně a bez komplikací. V současnosti probíhají zemní práce a tvarování koryta, břehy budou při dokončovacích úpravách zdrsněny pro vytvoření přirozenějšího dojmu. Snímkování z dronu dokládá, že už nyní se v nivě po dešti efektivně drží voda,“ dodává Gargulák. Práce, které začaly před několika týdny, potrvají do listopadu 2024. Akce je financovaná z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Národního plánu obnovy – Adaptace vodních, nelesních a lesních ekosystémů na změnu klimatu a náklady činí 4,7 milionu. Svratka je největší přítok Dyje a hlavní tok procházející Brnem. Protéká postupně okresy Žďár nad Sázavou v Kraji Vysočina a Brno-venkov, Brno-město, opět Brno-venkov a Břeclav v Jihomoravském kraji. Je dlouhá 173,9 km, plocha povodí činí 7112,79 km².

Scroll to Top