KHP: důležitost kybernetické bezpečnosti roste

blank

V roce 2023 byl ve skupině Veolia ČR zaznamenán nárůst počtu bezpečnostních incidentů o 50 % oproti předchozímu roku. Pro udržení standardu poskytovaných služeb je pro vodárny nezbytné se stále více kybernetickou bezpečností zabývat a dokázat se adaptovat a reagovat na nové trendy. Pro skupinu je kybernetická bezpečnost stále větší prioritou, které se věnuje na všech úrovních.

Celý svět v současnosti čelí zvýšené aktivitě hackerů na významné prvky infrastruktury, což znamená vysoký stupeň ostražitosti pro tuzemské vodárny, které spravují kritickou infrastrukturu státu. Vlivem pokračujícího válečného konfliktu na Ukrajině a aktuálního konfliktu mezi Izraelem a Palestinou dochází ke zvyšování geopolitického napětí, což vede k zvýšení komplexnosti a sofistikovanosti kybernetických útoků, vysvětluje například Královehradecká provozní. Vodárny proto musí vynaložit úsilí na ochranu klíčových systémů.

Nenarůstá jen počet incidentů, ale zároveň propracovanost útoků, nebezpečnost a především dopady. To nutí neustále zdokonalovat procesy pro zvládání incidentů, případně snižování možných rizik, zdůrazňuje KHP, podle které je kybernetická bezpečnost kontinuální proces, který nikdy nekončí. Potvrzuje to také simulovaná phisingová kampaň KHP, ze které vyplývá, že jsou uživatelé pozornější, a zároveň ukazuje, že je potřeba zvyšování povědomí uživatelů o kybernetické bezpečnosti nadále věnovat pozornost.

Zdroj: Výroční zpráva KHP 2023

Scroll to Top