Čistší Sázava díky modernizaci čistírny

blank

Do zkušebního provozu byla uvedena kompletní biologická část žďárské čistírny odpadních vod, díky jejíž modernizaci bude podle Deníku jednak čistější řeka Sázava, jednak bude možný další rozvoj oblasti. 

Modernizace začala v roce 2022 a v současnosti postoupila do další fáze. Stavbaři vybudovali novou biologickou linku a po přepojení potrubí postavili druhou linku, která vznikla z té původní. Stavbaří zároveň modernizovali kompletní hrubé přečištění a plynové hospodářství. Oproti předpokladům tyto práce stihli o několik měsíců dříve.

„Nechci to zakřiknout, ale zatím to vypadá tak, že bychom mohli dokončit zakázku s podstatným předstihem. Klíčové prvky plynového hospodářství jsme předali o půl roku dříve a zbývá nám dodělat už jen komunikace a kalové hospodářství. Využití kalů k výrobě elektřiny a tepla bude moci investor rozběhnout nejspíš už v září letošního roku,“ řekl Deníku vedoucí projektu z Metrostavu Tomáš Kříž.

Cílem rozsáhlé rekonstrukce je snížit znečištění Sázavy a díky navýšení kapacity čistírny umožnit rozvoj obcí na Žďársku. Intenzifikace navýší množství čištěných odpadních vod o deset procent a kapacitu téměř o patnáct procent. Podle Dagmar Zvěřinové z SVK Žďársko je intenzifikace čistírny jeden z největších projektů pro svaz. Celá stavba by měla být kompletně dokončena příští rok.

Scroll to Top