Havarijní novela vodního zákona schválena

blank

Novela vodního zákona staví nová pravidla pro vyšší ochranu lidského zdraví a životního prostředí, zachování druhové rozmanitosti a ekologické rovnováhy a v době klimatické změny lépe chrání cenné vodní ekosystémy, které v důsledku ovlivňují místní klima a přispívají k regulaci teploty. Ve třetím čtení ji schválila Sněmovna, dále míří do Senátu.

Jak informuje ministerstvo životního prostředí, novela představuje komplexní legislativní řešení pro zneškodňování havárií u povrchových vod, zavádí kontinuální sledování vypouštěných odpadních vod od vybraných znečišťovatelů a zřizuje digitální registr, který postupně zahrne všechny výpusti ze zdrojů znečištění povrchových vod v délce více než 100 tisíc kilometrů. Navrhuje také pětinásobné zvýšení pokut pro původce havárií a jasná pravidla pro jejich zvládání.

Minimalizace rizika havárií

„Cílem schválené novely je především co nejlépe minimalizovat riziko havárií na řekách. Jen pro ilustraci, v letech 2013-2022 došlo k 2 107 haváriím v 966 případech se nepodařilo prokázat původ. Chceme důslednější prevenci, mít pod kontrolou hlavní znečišťovatele, kteří ve svých provozech pracují s nebezpečnými závadnými látkami, proto novelou zavádíme kontinuální sledování vypouštěných odpadních vod. Potřebujeme preventivně odradit všechny subjekty a osoby, které vnáší do řek nebezpečné látky, proto budou pokuty až pětinásobně vyšší. Digitální registr výpustí výrazně ulehčí určení místa původu havárie, resp. přímo původce. Také zpřesňujeme postup a kompetence při zvládání havárií,“ vypočítává přínosy projednávané legislativy ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Evidence výpustí do vodních toků

Novela zavádí vedení evidence všech výpustí do toků. Vznikne nový digitální registr (registr výpustí odpadních vod nebo závadných látek), který bude spravovat ministerstvo životního prostředí. Ten postupně zahrne všechny výpusti ze zdrojů znečištění do povrchových vod. Novela dále říká, kdo při haváriích velí, kdo a jak má při nich postupovat. Je to Hasičský záchranný sbor ČR, který vždy řídí záchranné a likvidační práce. Paragrafové znění podle MŽP jednoznačně zlepší koordinaci zasahujících orgánů – hasičů, vodoprávních úřadů a České inspekce životního prostředí, urychlí jejich spolupráci při zásahu a tím minimalizuje dopady škodlivých následků. Novela nově zavádí kompetenci ČIŽP, jež může převzít od vodoprávního úřadu řízení prací při zneškodňování havárie a šetření příčin havárie, a to v případě, že ji lze řešit jen s použitím mimořádných odborných znalostí.

Více informací zde.

Scroll to Top