SmVaK Ostrava: vzrostly odběry dalším vodárnám

blank

SmVaK Ostrava zveřejnily výroční zprávu za uplynulý rok. Z ní například vyplývá, že odběry domácností meziročně klesly o více než 920 tisíc kubíků, což v důsledku vedlo k poklesu spotřeby osoby v domácnosti za den na 84 litrů, oproti 87 litrům v předchozím roce. O 1,23 milionu metrů krychlových zase vzrostly odběry dalším vodárenským společnostem, o 120 tisíc metrů krychlových méně odebraly ostatní odběratelé mimo domácnosti. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Marek Síbrt.

Vodárny loni zajišťovaly provoz 5 172 kilometrů vodovodní sítě včetně více než 143 tisíc vodovodních přípojek, 43 úpraven pitné vody, 345 vodojemů a 229 čerpacích stanic. Na vodovodní síť bylo napojeno více než 708 tisíc obyvatel, dalších více než 300 tisíc lidí pilo pitnou vodu vyrobenou v centrálních úpravnách SmVaK Ostrava prostřednictvím dodávek dalších vodárenských společností, osazeno bylo více než 145 tisíc vodoměrů, vodovodní přípojky měly délku 770 kilometrů.

Společnost provozovala kanalizační síť v 79 obcích a městech v celkové délce 1 977 kilometrů. Na kanalizaci bylo napojeno více než 476 tisíc obyvatel. Odkanalizováno bylo 26 112 tisíc kubíků odpadních vod. Čištění odpadních vod bylo zabezpečováno v 77 čistírnách. Jejich celková projektovaná kapacita činí 263 997 kubíků za den, což představuje hodnotu pro 962 466 ekvivalentních obyvatel. Množství odkanalizované vody od obyvatelstva a průmyslu se oproti roku 2022 mírně snížilo. Za hodnocené období bylo ve všech čistírnách odpadních vod vyčištěno celkem 48 968 tisíc kubíků odpadních vod.

Společnost je největší vodárenskou společností v Moravskoslezském kraji a dlouhodobě se řadí mezi přední firmy na tuzemské vodárenském trhu. Ke klíčovým činnostem patří výroba a dodávka pitné vody spolu s odváděním a čištěním odpadních vod. Za posledních deset let směřovalo do vodárenské infrastruktury vlastněné a provozované SmVaK Ostrava 7,6 miliardy korun.

Scroll to Top