Prohloubení spolupráce mezi ČIŽP a vodohospodáři

blank

Nové trendy v oblasti mobilní analytiky zaměřené na havarijní monitoring nebo praktické ukázky odběrů vzorků vod v terénu v závislosti na předpokládaném polutantu byly obsahem semináře, který pro Českou inspekci životního prostředí uspořádalo v druhé polovině dubna Povodí Vltavy.

Obě strany pokračují v zintenzivnění vzájemné komunikace. Akce, která se uskutečnila na hrázi vodního díla Hněvkovice, se zaměřila na představení činnosti laboratoří Povodí Vltavy včetně vzorkovacích prací nebo využívané měřicí techniky. Inspektoři díky semináři nabyli nové teoretické a praktické zkušenosti využitelné při řešení havárií na vodách. Cílem setkání bylo prohloubit spolupráci inspektorů se zástupci státního podniku a jeho laboratoří.

Vodní dílo Hněvkovice, kde setkání proběhlo, se nachází asi pět kilometrů jižně od Týna nad Vltavou a necelých třicet kilometrů severně od Českých Budějovic a spolu s vodním dílem Kořensko jsou nejnovějšími stupni Vltavské kaskády vybudovanými v letech 1986–1991. O stupni Hněvkovice se uvažovalo už bezprostředně po 1. světové válce, nicméně až po rozhodnutí vybudovat jadernou elektrárnu u Temelína bylo nutné zabezpečit technologickou vodu výstavbou nádrže na Vltavě.

Scroll to Top