Příbram odkanalizuje Kozičín

blank

Město před lety spustilo projekt s názvem Čistá Litavka s cílem odkanalizovat tři osady: Orlov, Lazec a Kozičín, který jako poslední kanalizaci nemá. Informuje o tom portál pribram.cz.

„Jako první byla zhruba před deseti lety vybudována kanalizace v Orlově. V letech 2021-2022 přišel na řadu Lazec a v letošním roce bychom rádi zahájili výstavbu kanalizace v Kozičíně,“ říká starosta Jan Konvalinka. Město nyní připravuje tendr na dodavatele stavby za 185 milionů.

„Mohli bychom udělat pouze samotnou kanalizaci, ale nedává smysl dělat kanalizaci a vodovod odděleně, abychom v průběhu pár let nemuseli obec opět rozkopat. Jde skutečně o vysokou investici, ale věříme, že desítky let se nebude muset v Kozičíně řešit nevyhovující vodohospodářská infrastruktura. Bonusem budou nové povrchy komunikací a veřejné osvětlení,“ vysvětluje Konvalinka.

Zhruba šestinu nákladů pokryje dotace ministerstva zemědělství. Příbram také počítá s několikamilionovou úhradou od Svazku obcí pro vodovody a kanalizace. Realizace je naplánována na roky 2024-2025. Město zároveň plánuje zkapacitnění čistírny odpadních vod, které už počítá s napojením Kozičína.

 

 

Scroll to Top