Elektrárna v Hodoníně ušetří 57 milionů kubíků vody ročně

blank

Elektrárna stabilizuje celoroční dodávky elektřiny a tepla a díky unikátnímu izraelskému chladícímu systému ušetří 57 milionů kubíků vody ročně, informuje Skupina ČEZ.

Několik měsíců testů a přechod do ročního zkušebního provozu. Hodonínská elektrárna sníží spotřebu chladicí vody o 97 %, z 59 milionů na necelé dva miliony metrů krychlových ročně. Elektrárna patří k nízkoemisním zdrojům ČEZ a se spalováním biomasy začala v roce 2009. Dosud využívala průtočné chlazení, což zejména v letních měsících výrazně zvyšovalo její závislost na průtoku v řece Moravě, z níž chladicí vodu odebírala. Díky investici za desítky milionů kondenzátory bloků TG3 a TG4 nově chladí izraelský systém používající technologii uzavřeného cirkulačního okruhu s ventilátorovou chladicí věží.

blank

300 milionů kWh ekologické elektřiny

„Elektrárna Hodonín je českým průkopníkem nízkoemisní výroby, elektřinu a teplo z biomasy začala dodávat už v roce 2009. Ročně tu vedle 400 TJ tepla vyrobíme i 300 milionů kWh ekologické elektřiny, která pokryje spotřebu 90 tisíc domácností na jihu Moravy. Pokračující dekarbonizace české energetiky klade vedle výstavby ekologických zdrojů důraz hlavně na udržení stabilní dodávky energií. Hodonínská elektrárna dosud patřila k několika málo provozům s průtočným chlazením, což zejména v létě citelně omezovalo spolehlivost dodávky. Instalací vyspělé izraelské technologie jsme nyní tuto slabinu odstranili,“ vysvětluje Martin Hrubý, ředitel elektrárny Hodonín.

blank

Teplo na Slovensko

Dominantou chladícího okruhu je ventilátorová chladící věž o rozměrech 30×30 metrů. Každá z buněk disponuje ventilátorovou jednotkou o průměru jedenáct metrů se sedmi lopatkami. Hodonínská elektrárna vznikla v letech 1954-58, dnes je evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla, kdy z ní míří teplo přes řeku Moravu do slovenské Holíče.

Scroll to Top