Prohlídka čistírny odpadních vod Kbely

blank

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku kbelské čistírny odpadních vod. Vstup je zdarma, ale nutná je předešlá registrace na pvk.cz.

Prohlídky budou probíhat od devíti, desíti a jedenácti hodin, poslední pak začne v jednu hodinu po obědě. Maximální počet účastníků na prohlídku je 25 osob. Minimální věk účastníků je šest let, děti mohou dorazit pouze v doprovodu dospělé osoby. Ideální je přijet městskou hromadnou dopravou, autobusy číslo 375, 378 a 302 do zastávky Mladějovská a dále pěšky po cyklostezce podél silnice směrem na Vinoř. Čistírna je zhruba v polovině cesty mezi Kbely a Vinoří. Na místě není možné parkování v areálu čistírny ani na příjezdové komunikaci, po které o víkendu jezdí velké nákladní vozy.

Pražská stoková síť měří 3 904 kilometrů, délka kanalizačních přípojek dosahuje 1 027 kilometrů. Zhruba 92 procent odpadních vod je odváděno na Ústřední čistírnu odpadních vod v Bubenči, zbytek na některou z 22 pobočných čistíren, které se nacházejí v okrajových částech metropole. Na stokovou síť je napojeno 1,4 milionu obyvatel a počet kanalizačních přípojek činí 127 866.

PVK také připravily na sobotu 23. března den otevřených dveří ve svých akreditovaných laboratořích. Ty se nacházejí v Dykově ulici 3 na Vinohradech, vstup je přes Zákaznické centrum PVK. „Zájemců nabídneme zdarma orientační rozbor pitné vody, zejména té ze studní. Jedná se o stanovení ukazatelů, které je možné provést ihned na místě, a stanoveny budou výsledky základních chemických parametrů: dusičnany, tvrdost vody, pH, zákal a železo,“ informoval mluvčí Tomáš Mrázek.

Scroll to Top