Vodárna Plzeň: spuštěn prodej vstupenek na prohlídky

blank

Vodárna opět zve do dvou největších provozů – Úpravny vody na Homolce a Čistírny odpadních vod v Jateční ulici. Po loňském úspěchu, ve spolupráci s Industry Open, společnost znovu zavádí od dubna do října pravidelné komentované prohlídky (na úpravnu vody začátkem měsíce a na čistírnu odpadních vod koncem měsíce), které jsou naplánované vždy na sobotu od dvou hodin odpoledne.

Průvodcem v provozech bude Ladislav Silovský, autor knihy Plzeňská vodárna: O vodě ze všech stran. Silovský na díle, které pokřtil v roce 2023, pracoval více než rok, během něhož pracoval s texty z archivu nebo dobového tisku. Zcela nenahraditelná je profesní zkušenost autora. 46 let totiž v Plzni pracoval jako strojník čistíren odpadních vod.

„Čím více informací jsem nalézal v archivech, tím více rostl můj obdiv k lidem, které nevšední dějiny vodárenství v Plzni tvořili a tvoří. Nechybějí ani příběhy dramatické, kdy byly naše provozy, ať už zásahem přírody či kvůli lidským chybám, na pokraji velkého ohrožení,“ řekl na podzim Ladislav Silovský, který knihou vzdává obdiv všem vodohospodářům.

Vstupenky zde a zde.

Scroll to Top