Přehrady v moravskoslezském regionu jsou plné

blank

Povodí Odry si pochvaluje hydrologickou situaci. Všechny nádrže mají zásobní prostory téměř plné. Retenční prostory, které slouží pro zachycení povodní, jsou připravené reagovat na případné větší úhrny srážek. Nádrže mají také dostatek vody pro zásobování obyvatel a průmyslu i v případě, že region postihne déle trvající sucho. Informuje o tom mluvčí Šárka Vlčková.

„Pro zásobování obyvatel a průmyslu vodou v letním období jsou důležité nádrže, které v našem kraji plní nezastupitelnou roli. Klíčovým obdobím pro dostatečnou zásobu vody je právě jarní období, kdy se snažíme zachytit co největší množství vody v nádržích, maximálně však jen po letní zásobní hladinu, kterou musíme dodržet podle manipulačních řádů jednotlivých vodních děl,“ říká technický ředitel Břetislav Tureček.

Nádrže v oblasti působnosti podniku podle Turečka stabilně prokazují, že v povodí Odry, které je chudé na zásoby podzemní vody, jsou zárukou vodního blahobytu pro obyvatele a neexistuje k nim rovnocenná alternativa. „Je naší povinností nádrže optimálně řídit, bezpečně provozovat a postupně adaptovat na dopady klimatické změny,“ zdůrazňuje Tureček.

Vodohospodářskou soustavu povodí Odry tvoří osm údolních nádrží: kaskáda údolních nádrží Slezská Harta a Kružberk na řece Moravici, vodárenské nádrže Šance a Morávka na řekách Ostravice a Morávka, nádrže pro zásobení průmyslu Baška na Baštici, Olešná na Olešné, Žermanice na Lučině a Těrlicko na Stonávce v povodí Olše.

 

Scroll to Top