Oprava plavební komory ve Spytihněvi

blank

Loni v říjnu zahájilo Povodí Moravy generální rekonstrukci plavební komory ve Spytihněvi, aby mohla 1. května bez omezení začít plavební sezóna na Baťově kanálu.

Plavební komora ve Spytihněvi je stará téměř 90 let. Získá nové úvazní prvky, signalizační i plavební značení. Za měsíc proběhne instalace nových vrat. Ty dodá specializovaná firma v Kotvrdovicích. Následovat budou rozvody elektroinstalací, aby vodaři mohli napojit pohybovací mechanismy a ovládací prvky. Rekonstrukce spytihněvské komory je součástí komplexních oprav všech plavebních komor, které Povodí Moravy na Baťově kanálu plánuje. Práce probíhají postupně. Následovat bude generální oprava plavební komory ve Veselí nad Moravou.

„Do zahájení sezóny nám zbývají necelé dva měsíce a vše běží podle plánu. Baťův kanál odemykáme 1. května, kdy už bude plavební komora ve Spytihněvi v provozu. Opravy plavební komory ve Veselí nad Moravou zahájíme v říjnu opět tak, aby nedocházelo k omezení plavby na vodní cestě,“ říká generální ředitel Václav Gargulák. Opravy ve Spytihněvi a ve Veselí vyjdou na necelých 50 milionů. Povodí Moravy do bezpečnosti, komfortu a plynulosti plavby na Baťově kanálu systematicky investuje několik let.

Scroll to Top