Experti zkoušejí využít čistírenské kaly spolu s odpadem z restaurací

blank

Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně aktuálně vyhodnocují alternativní způsob zisku energie. Zaměřili se na společnou fermentaci odpadních kalů a gastroodpadu, při které získávají bioplyn.

„Složení gastroodpadu se každý den mění v závislosti na tom, jaké pokrmy zrovna restaurace uvaří. Jídlo obsahuje bílkoviny a různá koření, které mohou proces fermentace výrazně ovlivnit,“ přibližuje výzkumník Pavel Suchý z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky AF MENDELU. Vědci kombinují gastroodpad s čistírenskými kaly, které vznikají při čištění odpadní vody v množství několika set tisíc tun ročně. „Obsah látek v gastroodpadu je velice proměnlivý, je proto vhodné tento odpad využívat spíše v procesu kofermentace s jiným materiálem, který během zpracování udržuje stabilitu,“ popisuje Suchý.

Jeho tým předpokládá, že přidáním gastroodpadu k odpadním kalům dokáže navýšit energetickou soběstačnost čistíren odpadních vod až na 70 až 80 procent. Odborníci nyní na projektu spolupracují se společností , která sváží odpad z restaurací a jídelen v Brně. „V laboratoři budeme testovat různé poměry odpadního kalu a gastroodpadu. Budeme zkoušet různé teploty při procesu anaerobní fermentace, abychom zjistili, které podmínky jsou pro produkci bioplynu – konkrétně biometanu – nejvhodnější,“ říká Suchý. Výsledky budou známé na konci roku.

Zdroj: af.mendelu.cz

Scroll to Top