PVK: prohlídka laboratoří s bezplatným rozborem vody

blank

Pražské vodovody a kanalizace připravují na sobotu 23. března den otevřených dveří v akreditovaných laboratořích, které se nacházejí v Dykově ulici na Vinohradech, vstup je přes zákaznické centrum.

„Zájemců nabídneme zdarma orientační rozbor pitné vody, zejména té ze studní. Jedná se o stanovení ukazatelů, které je možné provést ihned na místě, a stanoveny budou výsledky základních chemických parametrů: dusičnany, tvrdost vody, pH, zákal a železo,“ informuje mluvčí Tomáš Mrázek. Akce bude probíhat od devíti hodiny ráno do tří hodin odpoledne. Každou půlhodinu bude moci přijít 15 osob. „Na prohlídku je nutná registrace, která bude spuštěna v úterý 5. března v devět hodin na www.pvk.cz,“ vysvětluje Mrázek.

Každý zájemce přinese 1,5 litru pitné vody v PET láhvi bez vzduchové bubliny, naplněné až po okraj (lze použít jen láhev od pitné vody). Tento rozbor je pouze informativní, nenahrazuje rozbor pitné vody, který stanovuje fyzikálně chemické a mikrobiologické ukazatele, které se provádějí dle vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

Akce je součástí oslav letošního Světového dne vody. Důvodem pro vyhlášení Světového dne vody v roce 1992 byla skutečnost, že více než dvě miliardy lidí na světě trpí nedostatkem pitné vody, nebo k ní nemá přístup vůbec. Propagace věnující se problémům spojených s vodou je ze strany OSN a nevládních organizací zaměřena na čistotu a ochranu vod, případně šetření vodními zdroji a jejich ochranu. V letošním roce se s ohledem na nestabilní situace a válečné konflikty v různých částech světa zaměřil na tuto oblast a tématem bylo určeno Využití vody pro mír.

Scroll to Top