Holešovská továrna Nestlé Sfinx, která vyrábí bonbóny Jojo, Bon Pari i Hašlerky, uspoří pětinu vody. V roce 2023 spotřebovala na výrobu bonbónů přes 60 tisíc kubíků vody. Oproti roku 2014 je to o 609 050 kbelíků vody méně.
„Největší potenciál pro úsporu vody při výrobě je eliminace průtočného chlazení strojů,“ říká Martin Charuza, který má na starost oblast udržitelnosti. Továrně pomáhají inovace. „Dříve se voda z kohoutku připojila ke stroji, ochlazovala ho a rovnou vytékala pryč do kanálu. S něčím takovým už je konec. Tyto okruhy uzavíráme neboli tzv. zaokruhováváme. Teplo z vytékající vody nevyfoukáme jen tak do vzduchu, naopak využijeme ho maximálně pro ohřev tepelného čerpadla, a tím vytápění prostor,“ informuje Charuza. Na výstupu je pak podle firmy znovu ochlazená voda, která se v kruhu točí dál a ochlazuje, či vyhřívá dle toho, kde v okruhu se právě nachází. Zaokruhování poloviny zařízení snížilo spotřebu vody továrny o desetinu.
„Aktuálně je tento systém zaokruhování aplikován pro výrobu Marshmallow a všech tvrdých bonbónů, kam patří mimo jiné Bon Pari, Hašlerky a Anticol. V loňském roce se dále podařilo zrealizovat zaokruhování průtočného chlazení stroje, který šlehá želatinovou hmotu například na výrobky JOJO Vexta nebo JOJO Zmrzlinky,“ upřesňuje Charuza. Mezi další významné spořiče vody patří rotační sprchy. Společnost chce také vlastní čistírnu odpadních vod.
Společnost Nestlé investovala do modernizace holešovské továrny 1,2 miliardy. Její rozvoj letos umožní zdvojnásobit výrobu cukrovinek na zhruba 29 500 tun, a rozšířit tak distribuční portfolio. Díky investici navíc vzniká stovka nových pracovních míst.