JVS proinvestuje čtvrt miliardy

blank

Jihočeský vodárenský svaz letos na obnovu a rozvoj vodárenské soustavy uvolní necelou čtvrt miliardu, z toho přibližně 200 milionů připadne na investice, více než 26 milionů na opravy a pět milionů půjde do provozního majetku.

„Celkem jde o několik desítek akcí po celém kraji. Svaz vlastní a provozuje jednu z největších vodárenských soustav v zemi a udržovat ji stále v dobrém technickém stavu něco stojí. Pro záruku bezpečných dodávek velmi kvalitní pitné vody jsou tyto investice nezbytné,“ říká ředitel a předseda představenstva JVS Antonín Princ.

Svaz vybuduje nové záložní zdroje, dieselagregáty na pěti hlavních čerpacích stanicích. Stanice jsou klíčové pro to, aby byly schopné vodu v potrubí dopravit do jednotlivých oblastí kraje také v případě blackoutu. Svaz pokračuje v obnově řadu surové vody z plavské úpravny ke štole ve Straňanech za 194 milionů. Práce, které začaly v lednu 2023, skončí v srpnu.

„Snažíme se získat finanční zdroje na další dvě etapy obnovy tohoto už půl století starého hlavního přívodního řadu surové vody z římovské přehrady. Na ně již vlastníme platná stavební povolení,“ říká Princ.

Opravou prochází i technologie odvodňování vodárenských kalů plavské úpravny za 23 milionů a vodárenského dispečinku Úpravny Plav, z něhož se řídí a monitoruje provoz 556 kilometrů dlouhé soustavy, včetně čerpacích stanic a vodojemů. Několik milionů svaz vynaloží na zřízení nové předávací šachty a čerpací stanice pro připravované napojení Chotovin na Táborsku.

JVS zároveň připravuje projektovou dokumentaci na další investiční akce.  „Je to vlastně nekončící proces, do něhož patří také získání příslušných povolení a financí. S tím souvisí příprava dlouhodobého plánu na dalších deset let, který pak schvaluje valná hromada, tvořená zástupci všech členských měst a obcí,“ doplňuje Princ.

Scroll to Top