Lesy ČR obnovily nádrž a vybudovaly sedm tůní na Chrudimsku

blank

Historickou nádrž v lesích u obce Běstvina na Chrudimsku obnovily za bezmála 1,7 milionu korun Lesy České republiky, v okolí také vzniklo sedm tůní.

Nádrž prošla v posledních měsících velkou obměnou. Stavba skončila loni v říjnu. „Ze zátopy nádrže jsme nejdřív odtěžili letitý sediment. Pak se instaloval požerák a betonové výpustné potrubí. Odstranili jsme původní torzo hráze a vybudovali novou hráz včetně opevnění návodní strany novým i původním kamenem. Nový bezpečnostní přeliv tvoří dva betonové pasy opevněné žulovou dlažbou a kamennou rovnaninou,“ říká vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe z Lesů ČR Zbyněk Morkus. V místě se díky tomu zlepšují hydrologické podmínky.

Loni na jaře zde vodohospodáři přerušili práce kvůli zachování životních podmínek užovky obojkové, která se v lokalitě vyskytuje. Nádrž nyní na 0,17 hektarech pojme bezmála 1 500 metrů krychlových vody. Tu navíc na 540 metrech čtverečních zadržuje sedm nových tůní. Projekt spolufinancoval Pardubický kraj.

Lesy ČR letos proinvestují 1,6 miliardy

Podnik pro rok 2024 plánuje zvýšení investic do oprav a obnovy lesních cest a do vodohospodářských staveb o sedm procent na 1,61 miliardy korun. Lesy ČR alokují 1,22 miliardy na obnovu lesních cest, které jsou zničené po mimořádných těžbách kůrovcové kalamity. Podnik spravuje zhruba polovinu tuzemských lesů. Obnovu cestní sítě považujeme za klíčovou složku infrastruktury podniku, říká generální ředitel Dalibor Šafařík.

V některých regionech Lesy ČR chtějí vybudovat místa pro skladování dřeva. V roce 2023 bylo prostřednictvím program Vracíme vodu lesu proinvestováno 375 milionů do 185 staveb, letos to bude 180 staveb za 394 milionů. Nejvýznamnějším vodohospodářským projektem je stavba vzdouvacího jezu na Dyji v evropsky významné lokalitě Soutok-Podluží na jižní Moravě téměř za čtvrt miliardy. Hotovo má být v roce 2027.

Scroll to Top