Hradecké vodárny zpřístupní čistírnu v Třebši

blank

Při příležitosti Světového dne vody hradecké vodárny zvou v neděli 17. března od deseti ráno do dvou hodin odpoledne do areálu Čistírny odpadních vod v Třebši, kde budou v hodinových intervalech probíhat odborné exkurze.

Letos si veřejnost může prohlédnout provoz, kde se čistí odpadní vody z Hradce Králové a okolí. Připravena bude také speciální kanalizační technika, kterou vodaři používají k čištění stokové sítě a jejímu monitoringu. Čistírna v Třebši byla postavena v první polovině  devadesátých let minulého století jako čistírna mechanicko-biologická, odstraňuje organické látky, dusík a fosfor. Ročně vyčistí zhruba šestnáct milionů kubíků odpadní vody, která je po vyčištění vrácena do Labe.

V roce 2023 vodárny uskutečnily Den otevřených dveří v Interaktivním centru vzdělávání VODOVODOV, částečně byla také zpřístupněna Úpravna vody Orlice. V předchozích letech byly veřejnosti zpřístupněny objekty, které nejsou pro veřejnost běžně otevřené, jako jsou podzemní nebo věžový vodojem na Novém Hradci Králové.

Koordinační mechanismus OSN v oblasti vody a hygieny (UN-Water), který stanovuje tematické zaměření akce pro každý rok, v roce 2023 obrátil pozornost na urychlení změn v efektivním a udržitelným nakládáním s vodou. V letošním roce se s ohledem na nestabilní situace a válečné konflikty v různých částech světa zaměřil na tuto oblast a tématem bylo určeno Využití vody pro mír.

Ačkoliv pro nás, kteří si užíváme života ve zdánlivém vodním blahobytu, může jít o obtížně představitelnou hodnotu, na světe stále žije podle odhadů 2,2 miliardy lidí, kteří nemají přístup k nezávadné vodě. Válečné konflikty tuto situaci výrazně zhoršují a jejich důsledky dopadají často na ty, kteří s jejich příčinami ani aktuálním průběhem nemají nic společného.

 

Scroll to Top