Dopravní podnik v Brně má novou myčku autobusů

blank

Dopravní podnik města Brna disponuje novou myčkou na vozovně v Medlánkách, kterou denně projde až 50 autobusů. Zároveň zde nainstaloval technologii na výrobu demineralizované (osmotické) vody, kterou uchovává v nádrži a následně čerpá do oběhu mycí linky na oplach vozidel. Díky vlastní čistírně odpadních vod navíc ušetří při spotřebě vody.

Dopravní podnik provozuje šest mycích linek – tramvajové v Pisárkách a Medlánkách, autobusové ve Slatině a v Medlánkách, trolejbusové v Komíně a Husovicích. V závislosti na ročním období projdou myčkou v Medlánkách desítky autobusů.

„Nejvyšší frekvenci očisty máme nastavenou na zimní měsíce, kdy ji autobusy vlivem počasí nejvíce potřebují. V této době během noci projde mycí linkou až padesát autobusů. Jeden cyklus trvá dvě a půl minuty,“ říká technicko-provozní ředitel podniku Vítězslav Žůrek.

Tržby dopravního podniku loni poprvé v historii přesáhly miliardu korun. Rekord, 1,021 miliardy korun, padl přesto, že se jízdné ve městě od roku 2012 nezdražovalo. Vedle tramvajové, autobusové a trolejbusové dopravy podnik provozuje také lodní dopravu na Brněnské přehradě.

Scroll to Top