VKM reagují na memorandum a vysvětlují ceny vody

blank

Několik obcí se kriticky vyjádřilo k novým cenám za vodu, kterou Vodárny Kladno – Mělník (VKM) od ledna 2024 zdražily o 25 % oproti minulému roku. Obce podepsaly memorandum, na které reagují VKM. Cena by měla zůstat stejná také v dalších dvou letech.

„Naše společnost je povinna dle Zákona o vodovodech a kanalizacích zajistit jejich plynulé a bezpečné provozování a vytvářet rezervu finančních prostředků na jejich obnovu. A právě proto jsme pro rok 2024 stanovili výši vodného a stočného tak, abychom byli schopni vytvořit dostatek prostředků zejména pro obnovu a opravy naší infrastruktury. Zejména vodárenská soustava KSKM (Kladno – Slaný – Kralupy – Mělník) se totiž dostává do období, kdy od její výstavby uplynulo již téměř 60 let a náklady na obnovu a opravy dramaticky narůstají,“ uvádí VKM.

Společnost byla podle svých slov nucena navýšit prostředky na investice do obnovy o 113 milionů korun a opravy majetku o další desítky milionů. „Ostatní náklady společnosti a náklady na správu, údržbu a provozování našich vodovodů a kanalizací rostou meziročně o 7 %, což je relativně výrazně pod téměř 11 % inflací,“ vysvětlují vodárny. VKM se dle vyjádření memorandem opětovně zabývaly a konstatují, že v případě, že by nezvýšily investice do obnovy a rozvoje infrastruktury, by ohrozily stabilitu a kvalitu zásobování obyvatel pitnou vodou a likvidaci vod odpadních.

„Současně bychom způsobili, že by ceny v budoucnu již opravdu přerostly sociální únosnost, jelikož degradaci soustavy z důvodu jejího stárnutí zastavit nelze, a tudíž bychom o prostředky neinvestované v letošním roce museli výrazněji navýšit cenu v letech následujících,“ stojí v prohlášení VKM s tím, že ceny pro rok 2024 se podle dohody udrží i v následujících dvou letech.

Scroll to Top