OVAK proinvestují téměř půl miliardy

blank

Ostravské vodárny a kanalizace v roce 2024 proinvestují do vodohospodářské infrastruktury 468 milionů korun, z toho 321 milionů korun bude uhrazeno prostřednictvím nájmu, zbylá část formou oprav.

„Kromě již zmíněného nájemného a oprav zajišťovaných dodavatelským způsobem, provádí OVAK také údržbu a další opravy vodohospodářské infrastruktury vlastními zaměstnanci. Tyto zásahy, a to včetně havarijních oprav, zabraňují nepříznivým dopadům na poskytování vodohospodářských služeb na území města. Pro zkvalitnění poskytovaných služeb jsou plánovány investice do provozního majetku společnosti za téměř 59 milionů korun,“ říká statutární ředitel Petr Konečný.

Vodárny také investují do moderních vodárenských a kanalizačních technologií. Například se společností Suez před několika lety zavedly dálkový odečet pomocí chytrých vodoměrů. Ambicí vodáren je do roku 2026 pokrýt technologií celou Ostravu.

Město Ostrava, jako vlastník vodohospodářské infrastruktury, každoročně vynakládá vysoké finanční prostředky do její obnovy a rozvoje. Letos byly schváleny investice za 850 milionů korun. Jedná se například o modernizaci sedimentačních nádrží Úpravny vody Ostrava-Nová Ves, rekonstrukci studny S5 prameniště Nová Ves, rekonstrukci vodovodu a kanalizace v ulici Obránců míru, opravu vodovodu a kanalizace v ulici Hornopolní a Nemocniční nebo zahájení projektu Kanalizace Kunčice a Kunčičky.

Scroll to Top