Pokračuje těžba spláví na Brněnské přehradě

blank

Povodí Moravy po více než měsíci obnovilo těžbu splavenin z hladiny nádrže Brno, kterou muselo přerušit nízkým teplotám a zamrznutí hladiny.

Těžba spláví byla zahájena 2. ledna. To se do vody dostalo během prosincových povodní. Celkové množství materiálu u hráze vodohospodáři odhadovali na 600 až 800 tun. Vodohospodářům práce komplikovalo nepříznivé počasí a prudký pokles teplot. I tak se během prvního lednového týdne podařilo odklidit asi 500 tun splavenin. 10. ledna Povodí Moravy kvůli mrazům práce dočasně zastavilo. Vrátilo se zpět až teď. Odklidit zbývá zhruba 200 tun.

Splaveniny se podle podniku drží u hráze nádrže, odkud je pracovníci Povodí Moravy vytahují pomocí jeřábu do nákladních aut. Po odtěžení z hladiny nádrže následuje proces usušení a roztřídění materiálu na plasty, dřevo a další, po kterém je možné vytěžené spláví ekologicky zlikvidovat. Některé druhy mají negativní vliv na kvalitu vody v nádržích, protože kromě přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat různé předměty a materiály např. z načerno založených skládek.

Brno, Jihomoravský kraj a Povodí Moravy loni zahájili čtvrtou etapu opatření na podporu kvality vody. Systém je podle vodohospodářů založený na dvou klíčových prvcích: dávkování síranu železitého a provozu míchacích a vzduchovacích věží. Čtvrtá etapa je významná díky tomu, že v jejím průběhu dojde k úpravám a posílení funkce těchto opatření.

Scroll to Top