Čištění vodojemů na Českobudějovicku

blank

Společnost ČEVAK zahájila pravidelnou údržbu vodojemů, které zásobují pitnou vodou obyvatel obyvatele Českých Budějovic a nejbližšího okolí. Jako první přišel na řadu vodojem Dubičné, který je největší v regionu a jeho dvě komory pojmou 5 tisíc kubíků vody.

„Nejprve bylo zapotřebí nechat pitnou vodu z čištěné komory řízeně odtéct do spotřebiště. To trvá zhruba deset hodin. Až poté můžeme začít ručně, s pomocí tlakové vody, čistit dno a stěny a tím odstranit případné usazeniny,“ popsal postup prací vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal. Obyvatelé práce vodohospodářů nezaznamenají.

„U dvoukomorových vodojemů vždy čistíme jen jednu komoru a druhá je k dispozici pro zásobování obyvatel. Kapacita komor je dostatečná, a proto nedochází k žádnému omezení dodávek pitné vody,“ vysvětlil Koupal. Celý proces, včetně znovunapuštění komory, trvá u takových vodojemů zhruba tři dny. Součástí je kontrola a přezkoušení funkčnosti všech armatur a potrubí. Druhou (levou) komoru vodojemu vyčistí zaměstnanci ČEVAK příští týden.

Následovat bude údržba třebotovického vodojemu, který má jednu komoru o objemu 50 kubíků vody. I v tomto případě mohou zůstat obyvatele bez obav. Vodovodní síť ČEVAK po dobu odstávky napojí na mobilní cisternu. V březnu se vodohospodáři přesunou do vodojemů Nové Třebotovice, Dobrá Voda a Srubec. Jako poslední přijdou na řadu vodojemy Hosín a Staré Hodějovice.

ČEVAK dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod zajišťují pro více než půl milionu obyvatel krajů Jihočeský, Plzeňský a Vysočina. Vedle hlavní činnosti poskytují další služby, které souvisejí s provozem a údržbou vodovodů a kanalizací. Jediným akcionářem je ENERGIE AG BOHEMIA.

Scroll to Top