Spory ohledně CHKO Soutok

blank

Mimořádně cenná přírodní oblast u soutoku Dyje a Moravy na Břeclavsku, jinak zvaná také jako Moravská Amazonie, by měla získat status Chráněné krajinné oblasti Soutok. Předpoklad ministerstva životního prostředí je ten, že by k tomu mohlo dojít v příštím roce. Původní záměr vyhlásit na Břeclavsku a Lanžhotsku národní park byl přehodnocen, protože tento status by představoval s ohledem na přísnější ochranu přírody výraznější omezení pro řadu zainteresovaných stran.

Návrh nevzbudil pouze pozitivní reakce. K záměru přišlo zhruba 1 700 dopisů s námitkami, které vyjadřují kromě myslivců, rybářů a zemědělců také vodohospodáři. Ti upozorňují na to, že se v oblasti nacházejí zdroje pitné vody pro 80 tisíc obyvatel Břeclavska, a žádají ujištění, že se o vrty i vodovodní síť budou moci starat stejně jako doposud. O situaci informovaly Hospodářské noviny zde.

Ministerstvo předpokládá, že se se všemi námitkami před vyhlášením chráněné krajinné oblasti svým nařízením vypořádá. Zatímco dříve podepsalo třináct tisíc lidí petice za zvýšení ochrany přírody v oblasti, nyní čtyři tisíce lidí podepsaly petice proti vyhlášení CHKO.
Kromě vodohospodářů upozorňují podnikatelé na to, že by v první a druhé zóně chráněného území byl problém s budováním, ale také opravami vodárenské infrastruktury.
Oblast je unikátním komplexem listnatých lužních lesů s hustou sítí říček, potůčků, slepých ramen, tůní a močálů se vzácnými druhy ryb, ptactva a hmyzu. Jedná se s rozlohou 30 kilometrů čtverečních o největší komplex lužních lesů ve střední Evropě. Z hlediska biologické rozmanitosti jde o mimořádné území nejen na úrovni naší země, ale celé střední Evropy.

Scroll to Top