Více než dvě miliardy do vodárenství na severu Čech

blank

„Pro rok 2024 máme při  obnově majetku naplánováno 125 investičních akcí a u strategických investic 28 investičních akcí,“ říká generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák. Alokovaná částka do investic je stejná jako v roce 2023, kdy SVS rovněž proinvestovala přes dvě miliardy.

K největším zahajovaným akcím patří modernizace úpravny vody Hradiště na Chomutovsku, která bude stát 440 milionů korun, nebo přivaděč Hrádek nad Nisou za 400 milionů korun, jenž je součástí projektu řešícího zásobování oblasti postižené důlní činností polského dolu Turów.

„Spravovat odpovědně majetek v hodnotě přes 100 miliard korun, který zajišťuje zásobování pitnou vodou pro desetinu republiky, znamená ročně investovat alespoň dvě procenta této hodnoty. V posledních letech se tomu přibližujeme, byť nám investice prodražují zvýšené náklady na stavební materiál i práce, ceny energií, inflace a podobně. Daří se nicméně stále lépe využívat dotace, ať už ze zdrojů národních, nebo z operačních programů EU,“ dodává Špičák.

Na některých objektech společnost také delší dobu realizuje projekty využití alternativních zdrojů energie, jako je například energie solární. Na úpravnách vody využívá pro výrobu elektřiny malé vodní elektrárny. Promýšlí také další možnosti, které by vedly k optimalizaci nákladů na energie, jejíž spotřeba ve vodárenství je značná.

 

Scroll to Top