Povodí Ohře zpevňuje břehy nádrže Jesenice

blank

Vodohospodáři z Povodí Ohře na vodním díle Jesenice na Chebsku zpevňují břehy proti abrazivním procesům, tedy jejich mechanickému rozrušování, které je způsobeno především vlivem pohybu hladiny v nádrži.

Povodí Ohře zpevňuje břehy lomovým kamenem na pěti lokalitách nádrže. „Protiabrazivní opatření provádíme v pěti dílčích úsecích o celkové délce 585 metrů. Jedná se o lokality, na nichž je ohrožena stabilita břehů a pozemků přímo sousedících s pozemkem nádrže. Břehy opevňujeme lomovým kamenem – čedičem, s minimálním průměrem 60 centimetrů, kterého celkem položíme více než 4000 metrů krychlových. Pro realizaci této akce bylo nutné vybudovat staveništní komunikace o šířce čtyř metrů, které volně navazují na opevnění. V úseku opevnění břehů bude komunikace zachována jako jeho součást a jejím cílem bude chránit patu samotného opevnění břehů. Během stavby budeme také provádět terénní úpravy s následným osetím,“ přibližuje práce Povodí Ohře.

Stavební práce byly zahájeny v prosinci 2022 a probíhají především v zimních měsících při snížené hladině o tři metry oproti letní úrovni a 1,4 metru oproti zimní úrovni. „Během první etapy (prosinec 2022 – duben 2023) jsme provedli opatření na dvou lokalitách: Podhrad – Velká Všeboř a v Jesenické zátoce. Stihli jsme také přípravné práce typu kácení zeleně a instalaci ocelových štětovnic na dalších lokalitách. Aktuálně opevňujeme břehy mezi hotelem Ronak a kempem Karel, u chatové kolonie Třešňovka a v zátoce Mechová. Současně s tím probíhají dokončovací práce na již realizovaných úsecích,“ vysvětlují vodohospodáři. S ukončením prací za 45 milionů se počítá letos v létě.

Hlavním účelem nádrže Jesenice je v součinnosti s přehradou Skalka kompenzační nadlepšování průtoků v Ohři po profil Kadaň pro průmyslové podniky, tepelné elektrárny a zajištění minimálních průtoků v profilech Karlovy Vary a Kadaň, zajištění minimálního průtoku v toku pod nádrží, snížení velkých vod na Ohři a částečná ochrana území pod hrází před povodněmi. Dalšími účely jsou likvidace následků havarijního zhoršení jakosti vody, výroba elektrické energie v malé vodní elektrárně, rekreace a provozování vodních sportů.

Fotogalerie zde.

Scroll to Top