Karlín a Hostivař jsou lépe chráněny před povodněmi

blank

Lidé v pražském Karlíně a Hostivaři se mohou cítit bezpečněji před velkou vodou díky dokončeným protipovodňovým projektům. Jeden probíhal u stokové sítě v Karlíně, druhý se týkal Hostivařské přehrady.

Pražský Karlín patřil v roce 2002 mezi nejkritičtěji zasažené části Prahy. Velká voda tenkrát zaplavila celou čtvrť i stanice metra. Povodňová opatření v metru byla do roku 2002 připravená na stoletou vodu, tu ale tehdejší záplavy mnohonásobně překonaly.

Nynější stavbu v Karlíně měly na starosti jako vedoucí sdružení firem společnosti SMP Vodohospodářské stavby ze Skupiny VINCI Construction CS. Účelem byla protipovodňová ochrana stokové sítě před zaplavením a výstavba společného objektu čerpací stanice a podzemní retenční nádrže s objemem 6 000 metrů krychlových.

„Pražané se mohou těšit také na zvýšenou jakost vody vypouštěné do přírodních toků a ploch. Dojde také ke snížení objemu přepadlých vod během velkých srážek a soubor opatření vylepší stávající zhoršené odtokové podmínky stokové sítě v oblasti Karlína,“ říká mluvčí Skupiny VINCI Construction CS Iveta Štočková.

Bezpečnostní riziko v minulosti představovala také Hostivařská přehrada. Protržení hrozilo zejména kvůli sypané hrázi v případě náhlého zvýšení hladiny. Skupina VINCI Construction CS v roce 2023 dokončila rekonstrukci, která pomohla riziko snížit. Přehrada by měla nově odolat až desetitisícileté povodni a zároveň může opět sloužit jako bezpečné místo k rekreaci.

Nejrozsáhlejší povodně postihly Českou republiku v roce 2002. Kromě Prahy velká voda vtrhla na dalších 753 míst a vynutila si evakuaci nejméně 225 tisíc lidí. Zemřelo tehdy 16 osob a v sedmi krajích byl vyhlášen stav nouze. Celkové škody dosáhly 73,3 miliard.

Zdroj, foto: Deník, VINCI Construction CS

Scroll to Top