Liberecký kraj vybral zhotovitele náplavky za 130 milionů

blank

Náplavku u Nisy, její přemostění, prostranství s parčíkem u parkovacího domu a celkovou úpravu dolního centra Liberce vybuduje za 130 milionů korun společnost CL-EVANS, která byla založena před více než dvaceti lety a patří mezi největší stavební firmy Libereckého kraje.

„Akce navazuje na I. etapu revitalizace prostranství před sídlem Libereckého kraje, jehož součástí je parkovací dům. Ten byl dokončen v prosinci roku 2023. V roce 2017 jsme na náplavku a kultivaci okolí sídla kraje vyhlásili architektonickou soutěž. Do ní se tehdy přihlásilo 10 zájemců. Uvědomujeme si, že jsme odpovědni za to, jak vypadá okolí krajského úřadu, a chceme ho vrátit obyvatelům a návštěvníkům jako odpočinkovou zónu s jedinečným přístupem k Nise. Součástí projektu bude její přemostění, které umožní důstojný vstup do sídla krajského úřadu bez zbytečného obcházení. Zároveň se tím naplní vize autora projektu krajského mrakodrapu Zdeňka Plesníka, jehož projekt v 60. letech 20. století s vybudováním takového mostu počítal,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Společnost začne podle mluvčího kraje Filipa Trdly stavět letos na jaře a na realizaci bude mít 330 dnů. „Obdrželi jsme šest nabídek, jako nejvýhodnější jsme vybrali tu od CL-EVANS. Předpokládaná hodnota stavby činila 159 776 985 korun včetně DPH. Firmu jsme vysoutěžili za 130 315 554 korun včetně DPH. Dosáhli jsme tím úspory zhruba 20 %, což přibližně odpovídá hodnotě DPH,“ řekl náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Zbyněk Miklík.

Ruku v ruce se záměrem Libereckého kraje, který kultivuje okolí krajského úřadu a související prostory, jde akce statutárního města Liberec, která počítá s rekonstrukcí pozemků ve svém majetku. Oba projekty tvoří logický celek. Zahrnuta je celá plocha parku Na Rybníčku, zpevněné plochy navazující na náplavku a vstup do budovy Krajského úřadu Libereckého kraje, zeleň mezi Domem kultury Liberec a sídlem CHKO Jizerské hory. Součástí plánu je odstranění lávky přes řeku, vybudování nové lávky, doplnění veřejného osvětlení a vhodného mobiliáře. Dále projekt počítá se zpřístupněním řeky a jejím včleněním do veřejného prostoru.

Foto, zdroj: Liberecký kraj

Scroll to Top