Souměř se napojila na tachovský skupinový vodovod

blank

V Souměři u Stráže na Tachovsku byla loni dokončena výstavba nového vodovodu pro dodávku pitné vody. Osada byla napojena na Skupinový vodovod Tachov samostatnou větví z vodojemu Stráž. Informuje o tom Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech.

Vzhledem k výškové poloze zástavby v Souměři a konfiguraci terénu v trase zásobního řadu nebylo možné vodu dopravit gravitací, proto byla do manipulační komory vodojemu Stráž instalována automatická tlaková stanice, která zajistí dostatečný tlak v síti, vysvětlují vodaři.

Řad, který zásobuje Souměř, má délku 1,16 kilometru a jeho trasa vede převážně podél lesní cesty mezi vodojemem Stráž a okrajem Souměře. Samotná síť v obci je tvořena páteřním řadem o délce 935 metrů a třemi z něj odbočujícími větvemi, každý o délce necelých 100 metrů. Díky novému vodovodu bude pitnou vodou zásobováno zhruba 60 obyvatel. Na celkové náklady, které se pohybují kolem necelých osmi milionů, přispěla 5,4 miliony dotace ministerstva zemědělství.

Rozšiřování tachovského vodovodu pokračuje

Rozšiřování tachovského vodovodu nabírá v poslední době na intenzitě, protože nahrazuje problematické individuální zdroje vody. V roce 2023 se na něj dále napojily Boječnice u Boru. Skupinový vodovod Tachov zásobuje pitnou vodou zhruba 23 000 obyvatel, tedy 14 obcí a jejich spádová území. Délka vodovodu je zhruba 230 kilometrů, hlavním zdrojem je úpravna vody Svobodka upravující surovou vodu z nádrže Lučina.

Vodovod byl vybudován v 70. a 80. letech 20. století, od té doby se postupně rozšířil. Úpravna vody Svobodka byla modernizovaná, dnes je plně automatizovaná a vybavená v ČR unikátní technologií ultrafiltrace, která zajistí spolehlivou úpravu pitné vody i při kolísání kvality vody v nádrži.

Scroll to Top