Mimořádná pomoc Francii

blank

Hasičský záchranný sbor ČR na základě dohody mezi ministerstvem vnitra a ministerstvem zahraničních věcí vysílá pomoc do francouzského města Saint-Omer na severu země, které postihly rozsáhlé povodně.

Součástí pomoci je 18 příslušníků HZS ČR, kteří povezou 15 kusů hasičské techniky. Jedná se o dvě mobilní čerpadla, jeden obojživelný vůz ARGO a jeden záchranný člun. Část techniky patří Správě státních hmotných rezerv. O pomoc požádala Francie při Mechanismu civilní ochrany EU. Předpokládaná doba nasazení české síly a techniky v oblasti je dva týdny.

Tým je vybaven dvěma velkokapacitními čerpadly, jedno s kapacitou 1500 litr za sekundu., druhé čerpadlo s kapacitou 400 litrů za sekundu. Čerpadla jsou schopna přečerpat 5 400 000 a 1 440 000 litrů za hodinu, celkem celý modul 6 840 000 litrů za hodinu (6 840 metrů krychlových za hodinu).

„I s ohledem na aktuálně zvyšující se hladiny řek v České republice nemáme obavy, že by čerpadla v naší zemi chyběla,“ říkají hasiči. Česko totiž disponuje obrovskou kapacitou velkokapacitních čerpadel díky společnosti Sigma. Mobilní čerpací stanice Češi poslali do zahraničí naposledy v roce 2014 při záplavách v Srbsku a Bosně a Hercegovině.

Scroll to Top