Vykmanov u Ostrova má novou kanalizaci

blank

Vykmanov, místní část Ostrova, dosud neměl veřejnou kanalizaci a na tu ostrovskou byla napojena pouze věznice, která leží na okraji Vykmanova. V roce 2023 byla zahájena výstavba nové tlakové kanalizace, která se napojí na výtlak vedoucí z věznice do kanalizačního systému města Ostrov, zakončeného mechanicko-biologickou čistírnou odpadních vod.

Ve Vykmanově, kde žije 1 200 obyvatel, vodaři položili 1,3 kilometru z polyethylenového materiálu. Jak uvedlo Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech, páteřní stoka A vede od konce zástavby v severní části obce podél komunikace na jih až pod areál věznice, kde je napojena na kanalizační výtlak. Na hlavní stoku je v křižovatce napojena vedlejší stoka A1, která odvádí odpadní vody z východní části zástavby. Při výstavbě vodaři vsadili na bezvýkopové technologie.

Nemovitosti se na kanalizaci budou napojovat prostřednictvím čerpacích stanic. Technologie bude hradit Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech jako investice, provoz a údržbu budou zajišťovat Vodárny a kanalizace Karlovy Vary. Součástí stavební akce je výstavba 30 odboček sestávajících z odbočné tvarovky, uzávěru a potrubí uloženého až na hranici soukromého pozemku. Celkové náklady na stavbu kanalizace ve Vykmanově jsou necelých šest milionů. Finančně přispěl Karlovarský kraj. Město Ostrov se podílelo na realizaci odboček.

Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech je dobrovolný svazek 104 měst a obcí z Karlovarska, Tachovska, Sokolovska, Chomutovska a Rakovnicka. Letos si připomíná 30 let existence. Sdružení původně začínalo se čtyřiceti členy, za dvacet let existence se jejich počet více než zdvojnásobil. Sdružení dnes působí na území o rozloze 3 000 kilometrů čtverečních, ve kterém bydlí trvale 190 000 obyvatel a je vlastníkem veřejných vodovodů a kanalizací. Péči o provoz, údržbu, opravy, obnovu i rozvoj vodohospodářské infrastruktury zajišťuje pro sdružení na základě smlouvy akciová společnost Vodárny a kanalizace Karlovy Vary (Vodakva), ve které sdružení vlastní 46,79 % akcií.

Scroll to Top