Povodí Odry k hydrologické situaci: nebezpečí nehrozí

blank

Od 1. ledna spadly na území povodí Odry srážky v úhrnu od 5 do 40 milimetrů, přičemž jich nejvíce spadlo v Jeseníkách na Rýmařovsku, což je nad kaskádou nádrží Slezská Harta a Kružberk na řece Moravici a v Moravskoslezských Beskydech v prostoru nádrží Šance a Morávka, kde úhrn překročil 20 milimetrů.

Ačkoliv jsou průtoky na celém území povodí zvýšené, povodňové nebezpečí lidem žijících v povodí Odry nehrozí. Vyvarovat by se měli volnočasovým aktivitám na řekách, které mohou být nebezpečné. Vodohospodáři předpokládají, že na území povodí spadnou v dalších dnech srážky zejména na horách, a to v maximálním úhrnu 20-30 milimetrů v Beskydech a 30-40 milimetrů v Jeseníkách. Srážky budou do víkendu v dešťové podobě včetně horských poloh.

Povodí Odry řídí vodní díla spolupracující ve vodohospodářské soustavě operativně tak, aby nedošlo k žádným škodám jak na majetku občanů, podnikatelů, obcí i státu, tak na vlastních vodních říčních dílech. V této souvislosti vodohospodáři předpouštějí přehrady tak, aby se průtoky v řekách následně při kulminačních přítocích do nádrží bezeškodně utlumily.

Zásobní prostory doplněny

Během středy 3. ledna dochází ke zvýšení odtoku z kaskády nádrží Slezská Harta a Kružberk na zhruba 20 metrů krychlových za sekundu a z nádrže Šance na Ostravici na zhruba 25 krychlových za sekundu. Pokračují zvýšené odtoky z vodních děl Morávka a Těrlicko, aby byl připraven retenční prostor k tlumení velkých vod. Současné zimní průtoky jsou charakteristické velkými objemy vody oproti letním povodním, které mají převážně tzv. štíhlejší povodňové vlny, ale násobně vyšší kulminační maxima, vysvětluje Povodí Odry.

Díky vysokým srážkám v posledních týdnech byly doplněny všechny zásobní prostory nádrží a podnik je připraven bezpečně dodávat vodu pro obyvatele i průmyslové podniky v roce 2024. Vodohospodáři navíc nepředpokládají, že by současné zvýšené zimní průtoky přešly do povodňových stavů.

Foto: VD Šance (2019)

Scroll to Top