VaK Zlín proinvestují až 180 milionů

blank

Zlínští vodaři (Vodovody a kanalizace Zlín) informují, že v roce 2024 plánují proinvestovat až 180 milionů, přičemž chtějí v maximální míře využít dotačních programů v gesci ministerstva zemědělství a Státního fondu životního prostředí. Jedním z důležitých příjmů je pachtovné/nájemné od Vodárny Zlín. Jestliže letos šlo o příjem 175,89 milionu bez DPH, v příštím roce to bude 218 milionů bez DPH, díky kterým mohou VaK Zlín realizovat další investice.

Společnost letos na investice alokovala 120 milionů, které směřují na 40 projektů. Částka je meziročně o 15 milionů vyšší. K nejvýznamnějším akcím patří rekonstrukce 900 metrů potrubí ve Zlíně na Podhoří, oprava potrubí ve zlínské Kotěrově ulici, v ulici Bartošova v Napajedlech nebo v luhačovické ulici v Drahách.

Kde to půjde, budeme záměry koordinovat s městy a obcemi, což pomůže v mnoha případech zkrátit dobu dopravních omezení, ochránit majetky a třeba také snížit potřebné náklady, přibližují plány do dalšího období vodaři ze Zlína.

Zástupci vodáren a obcí a měst se již na podzim setkali v Úpravně vody Klečůvka, která je největším zařízením tohoto druhu v majetku VaK Zlín. Každou vteřinou z Klečůvky putuje k zákazníkům více než 150 litrů pitné vody, za rok jde o pět milionů krychlových metrů vody. Pro představuje se jedná o polovinu objemu slušovické přehrady, odkud úpravna odebírá vodu.

Koordinace projektů je podle vodařů klíčová proto, aby se nestalo, že obec či město něco opraví, a krátce na to VaK Zlín začne ve stejné lokalitě s realizací svého záměru. Představitelé měst, radnic a obecních úřadů a zástupci vodárenské společnosti se budou pravidelně potkávat na společných i individuálních jednáních.

VaK Zlín vlastní vodohospodářskou infrastrukturu, téměř 2 500 kilometrů vodovodního a kanalizačního potrubí, asi 200 vodohospodářských objektů. Pitnou vodou zásobuje 170 000 obyvatel. Největší podíl majetku ve formě akcií drží ve společnosti města a obce okresu Zlín.

Scroll to Top