VAK Beroun k senzorickému panelu spotřebitelů

blank

Vodovody a kanalizace Beroun se zapojily do projektu Kohoutkovou nebo balenou, který řeší Univerzita Karlova, Státní zdravotní ústav, CzWA a společnost Idealab. Berounští vodaři v Hořovicích vytvořili pilotní senzorický panel. Jde o první aktivitu tohoto druhu v tuzemském vodohospodářství.

Iniciativu přibližují VAK Beroun. Senzorický panel spotřebitelů je skupina laiků, kterým záleží na kvalitě dodávané pitné vody a chtějí ke zvýšení či udržení její kvality přispět. Jedná se o oboustranně výhodnou a dobrovolnou formu spolupráce mezi provozovatelem a zásobovanými obyvateli.

V panelu proškolení laičtí spotřebitelé hodnotí pravidelně dle dohody (např. jednou týdně) v místě svého bydliště kvalitu vody po stránce senzorické (vzhled, pach a chuť) svými „senzorickými nástroji“ (pohledem, čichem a chutí).

Hodnocení podle předem domluvené stupnice odesílají elektronickou formou provozovateli vodovodu, kterému slouží k nezávislému ověření, zda je voda pro spotřebitele přijatelná, a ke zjištění, jak spotřebitelé kvalitu vody vnímají.

Vedle pravidelného hodnocení účastníci panelu v případě potřeby, tj. při náhle vzniklém problému se senzorickými vlastnostmi kohoutkové vody, jako jsou zákal, neobvyklá barva, pach nebo chuť vody, nahlásí tento problém provozovateli okamžitě. Ten může na situaci reagovat mnohem pružněji, než když je odkázán pouze na vlastní kontrolu.

Úvodní proškolení účastníků panelu zajišťuje provozovatel vodovodu prostřednictvím odborníka na senzorickou analýzu. Školení trvá několik hodin. Jednou nebo dvakrát ročně se panel schází se zástupcem provozovatele, aby si poskytli vzájemnou zpětnou vazbu a zlepšili činnost panelu, například také reakci provozovatele.

Po proškolení se jednou týdně hodnotí kvalita vody. Jedná se o dobrovolnou činnost, takže případné opomenutí, vynechání hodnocení neznamená pro panelistu žádnou nepříjemnost. Ten musí mít přístup na internet, stačí přes mobilní telefon. Výsledky se sbírají přes on-line dotazník. Účastníci se další podstatné dozvědí během úvodního školení.

Scroll to Top