Obnovy infrastruktury VAK HK bude pokračovat

blank

Nastavený trend obnovy vodohospodářské infrastruktury ve vlastnictví Vodovodů a kanalizací Hradec Králové (VAK HK) bude dále pokračovat, a to bez výrazného vlivu na navýšení ceny vodného a stočného v roce 2025 a v následujících letech.

Významnou měrou k tomu přispívají dotace ministerstva zemědělství ve výši 279 milionů, které se podařilo společnosti získat pro investice v letech 2022–2024 ke zmírnění následků sucha a zvýšení zabezpečenosti v zásobování pitnou vodou. Společnost VAK HK investovala od roku 2006 do obnovy a rozvoje svého vodárenského majetku 4 miliardy korun.

K tomu využila zdrojů získaných z vodného a stočného, dotací od ministerstva zemědělství, bezúročných státních půjček a státem dotovaných komerčních úvěrů, zápůjček od obcí a nájemného z pronájmu vodárenského infrastrukturního majetku od provozovatele Královéhradecké provozní. Výše nájemného určená na investice vzrostla od roku 2006 ze 144 milionů na 265 milionů korun pro rok 2024.

Vodovody a kanalizace Hradec Králové také oznámily odběratelům cenu za dodávky pitné a užitkové vody a za odvádění odpadních vod pro rok 2024. Představenstvo společnosti stanovilo jednosložkovou cenu vodného a stočného od 1. ledna 2024 na 146,73 Kč/m3 včetně 12% sazby DPH.

Zdroj: Královehradecká provozní

Scroll to Top