Katalánsko chce dovážet pitnou vodu po moři

blank

Katalánci bojují s dlouhodobým suchem. Pokud se situace v příštích měsících nezlepší, chce místní vláda začít dovážet pitnou vodu po moři. Katalánsko má s touto metodou zkušenost z minulosti. V roce 2008 už takto dováželo pitnou vodu z Marseille. Dovoz vody po moři chce vláda spustit v březnu. Informuje o tom idnes.cz.

Vláda už nechala upravit barcelonský přístav, který by umožnil dovoz 60 tisíc metrů krychlových pitné vody denně. Kolem plánu Katalánců však panuje nervozita v jiných oblastech. Například zástupci Murcie nebo Baleárských ostrovů vyjádřili obavy, že by Katalánsko mohlo dostat část vody, kterou upravují na jejich území zařízení pro odsolování provozovaná státem.

Představitelé Murcie a ostrovů popřeli, že by v současnosti měli volnou kapacitu pro významné dodávky vody pro Katalánce. Vláda v Barceloně už investuje do rozšíření a výstavby zařízení pro odsolování mořské vody. Podle zástupců regionu Katalánsko zažívá nejhorší sucho od roku 1905. Omezení odběru platí pro šest z celkových 7,5 milionu obyvatel.

Scroll to Top