Domácnost na Prachaticku si připlatí za vodu korunu denně

blank

Vodné a stočné na rok zdraží obyvatelům Prachatic od ledna z letošních 102,15 korun na 106,9 korun za metr krychlový vody. Průměrná domácnost si připlatí korunu denně.

„Když jsme loni schvalovali cenu vodného a stočného 102,15 Kč včetně DPH deset procent na letošní rok, tvrdě jsme se konfrontovali s realitou energetické krize a inflace. Ta tehdy přinesla meziročně citelně vyšší cenu za tyto služby. Přestože je inflace stále dosti vysoká a ani na trhu s energiemi nepanuje klid, letos naštěstí k žádnému šoku nedochází,“ uvedl prachatický starosta Jan Bauer (ODS).

Od ledna 2024 budou lidé v Prachaticích platit 106,9 korun včetně státem navýšené DPH o dva procentní body. Cena pohyblivé složky roste o 4,5 procenta, což je zhruba polovina aktuální míry inflace, uvedl starosta.

„Průměrné domácnosti se náklady na vodné a stočné zvednou přibližně o jednu korunu denně, a to v situaci, kdy v některých městech a obcích reálně může růst vodné a stočné třeba o desítky procent,“ uvedl starosta. Vodohospodářský majetek Prachatic provozuje společnost ČEVAK na základě smlouvy pro období 2023–2032.

Scroll to Top