Voda mírně zdraží také v Písku

blank

Vodné a stočné v Písku příští rok mírně podraží, za metr krychlový vody zákazníci nově zaplatí 98,19 Kč bez DPH (108,01 Kč při 10 % DPH), to je o 3,85 koruny více než letos. Meziročně se tak jedná o čtyřprocentní nárůst ceny. Navýšení schválilo zastupitelstvo.

„I po mírném zdražení patří vodné a stočné v Písku k nejnižším v republice. Podle predikcí odborníků v oblasti vodárenství se v celorepublikovém měřítku očekává nárůst poplatků za vodné a stočné až o 25 procent. Cenu ovlivňuje nejen vysoká inflace, ale i vysoké náklady na výrobu a čištění vody i výdaje do modernizace vodohospodářské infrastruktury,“ vysvětlil jednatel Vodárenské správy Písek Roman Honzík.

Rozpočet města počítá s řadou investic

Rozpočet Písku pro rok 2024 počítá s řadou velkých i menších investic v celkové výši 606 milionů korun. Příjmy by měly dosáhnout téměř 1,2 miliardy korun a výdaje 1,4 miliardy, schodek by měl činit 230,4 milionu korun a bude kryt z přebytků minulých let, které k poslednímu ukončenému období, 31. prosinci 2022, byly ve výši 583,5 milionu korun. Investiční výdaje dosahují 42,6 % plánovaných výdajů.

Mezi významné plánované investiční akce patří například výstavba plaveckého bazénu, na nějž je pro příští rok vyčleněno 48,4 milionu korun, a konverze bývalé vodárny na kemp s předpokládanými výdaji ve výši 40 milionů korun a schválenou dotací 28 milionů.

Scroll to Top