Kubík vody zdraží na Tachovsku o pět korun

blank

Za vodu si připlatí také domácnosti na Tachovsku. Cena se pro města a obce, které jsou členy Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech, zvýší zhruba o pětikorunu. Kubík vody bude nově stát 97,26 koruny, včetně DPH, zatímco v letošním roce to je 92,73 koruny, včetně DPH. Vyšší bude také poplatek za vodoměry, za nejmenší a nejčastěji používaný měřidlo zaplatí spotřebitelé roční poplatek 2 500 korun.

„Na zvýšení vodného a stočného v roce 2024 má významný vliv především předpokládaný nárůst nákladů na energie. Nad úroveň inflace se také zvyšují poplatky za nákup surové vody, které hradíme státu za odběr vody z povrchových zdrojů. V roce 2024 musíme počítat s nárůstem mzdových nákladů a s mírným navýšením cen materiálů a ostatních služeb. Naše průměrná cena ve výši 110 Kč za kubík vody (včetně DPH) nadále zůstane nejen pod celorepublikovým průměrem, ale také hluboko pod hranicí sociálně únosné ceny,“ vysvětluje předseda sdružení obcí Alexandr Žák.

Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech je dobrovolný svazek 104 měst a obcí z Karlovarska, Tachovska, Sokolovska, Chomutovska a Rakovnicka. Letos si připomíná 30 let existence. Sdružení původně začínalo se čtyřiceti členy, za dvacet let existence se jejich počet více než zdvojnásobil.

Scroll to Top