Stabilita při zaměstnání ve vodohospodářském sektoru

blank

Ačkoliv provozovatelé vodovodů a kanalizací při hledání zaměstnanců složitě konkurují jiným technickým oborům, období covidu ukázalo, jak stabilní je zaměstnání ve vodohospodářství.

O problematice píše idnes.cz s tím, že zatímco každý ekonomický výkyv může u jiných firem znamenat propouštění, omezování výroby nebo snižování platů, tak vodohospodářství je oblast, která musí fungovat nepřetržitě. „Cena vodného a stočného je sice pořád tématem diskuzí a novinových článků, ale ve spotřebním koši náklady na dodávku a čištěné vody představují z energií jednoznačně nejmenší podíl. Za životně důležité služby v průměru platí každý Čech 12 korun denně,“ říká pro idnes.cz ředitel berounských vodáren Jiří Paul.

VAK Beroun mají stabilně v nabídce tři až pět pracovních míst. Podle vodařů to není vysokou fluktuací, ale generační obměnou. „Naprostá většina z kolegů v oboru zůstává od nástupu do důchodu. Proto ovlivňuje chod firmy odchod populačně silných ročníků na odpočinek,“ vysvětluje Paul. Problémem je dlouhodobé snižování počtu absolventů technických škol a učilišť. Vodohospodářské společnosti musí podle idnes.cz nové kolegy zaškolovat. Řada z nich také studenty středních a vysokých škol motivuje stipendii a praxí, aby mohli obor blíže poznat.

Scroll to Top