Mráz poničil hlavní přivaděč v Kardašově Řečici

blank

Pracovníci ČEVAK opravují havárii na hlavním vodovodním potrubí v Kardašově Řečici, které prasklo mrazem. Lidem v horní polovině ulice Míru neteče voda. Oprava by měla být hotova v průběhu dne.

Nehoda se týká zhruba dvaceti až pětadvaceti domů. „Praskl hlavní vodovodní řad, na situaci se podepsal mráz. Zástupci Čevak jsou na místě, vypadá to, že do odpoledne by mělo být oprava hotová,“ popsala starostka Dana Machová.

Město nebude přistavovat cisternu. „V tomto počasí by to nemělo ani cenu, voda by zamrzala, doufáme, že brzy budou dodávky obnoveny. Havárie neomezuje ani provoz, oprava se odehrává v zeleném pásu vedle silnice,“ dodala Machová.

Prasklé potrubí se opravuje bezprostředně po zjištění havárie. Při větší četnosti poruch rozhoduje o pořadí oprav důležitost daného místa v systému nebo rozsah postižené oblasti v zásobování. Rozhodující jsou také kapacitní možnosti techniky a pracovníků.

V zimním období je zemina zmrzlá a výkopové práce jsou složitější. Na rozrušení zeminy nestačí běžný bagr, ale musí se použít pneumatické nářadí. Také podmínky při opravách havárií jsou pro pracovníky vodáren velmi ztíženy.

Nejkomplikovanější je střídání teplot. Častější havárie vodovodního potrubí přicházejí v období při zamrzání a rozmrzání zeminy. Holomráz je horší, protože sněhová pokrývka částečně izoluje před dopady nízkých teplot. Vodovodní potrubí bývá položeno převážně v hloubkách 1,2 až 1,8 metru.

 

Scroll to Top