Třebíčsko: zdražení o 3,8 procenta

blank

Za kubík vody odběratelé na Třebíčsku nově zaplatí 138,68 koruny, což znamená, že si od ledna 2024 připlatí pět korun. Údaje poskytl ČTK Jaroslav Hedbávný z Vodárenské akciové společnosti (VAS).

Třebíčská divize VAS se stará o provoz vodovodů a kanalizací pro svazek obcí v regionu. Jedná se o území se sto tisíci obyvateli. Bez daně se cena metru krychlového pitné vody se stočným na Třebíčsku meziročně zvýší o 2,40 koruny na 123,83 koruny.

„Hlavním důvodem je cena elektrické energie,“ uvedl Hedbávný, podle kterého se také zvýší nájemné placené svazku obcí, aby mohl plnit povinnost obnovy majetku. Další nárůst ceny pro spotřebitele způsobí zvýšení DPH z letošních deseti na 12 procent, což vyplývá z vládního konsolidačního balíčku.

Stavba nové úpravny za více než 200 milionů

Svazek Vodovody a kanalizace Třebíč v létě zahájil stavbu nové úpravny vody v Pokojovicích. Při zahájení byli přítomni zástupci svazku obcí Vodovody a kanalizace Třebíč, VAS Třebíč i zhotovitelské společnosti KUNST. Náklady dosáhnou 226 milionů, 158 milionů bude hrazeno z dotací Evropské unie a ministerstva životního prostředí. Úpravna bude dokončena v červnu 2025.

„Po obdobích velkého sucha v letech 2017 a 2018 a také po kůrovcové kalamitě, která snížila ochrannou funkci lesa, se snížila vydatnost heraltického prameniště zhruba o 40 %. Proto proběhl rozsáhlý průzkum v okolí, jehož cílem bylo najít nové zdroje. Podařilo se najít řešení. K původním pramenům přibude jedenáct nových vrtů v okolí Římova a Štěměch, u Pokojovic vyroste nová úpravna vody. To například zdvojnásobí podíl heraltické vody v dodávkách pro Třebíč. Děkuji všem, kteří mají zásluhu na vybudování nové úpravny,“ uvedl při zahájení stavby předseda svazku Vak Třebíč a třebíčský starosta Pavel Pacal.

 

 

Scroll to Top