Nové ceny za vodu na Chrudimsku

blank

Cena za metr krychlový kvalitní pitné vody se na Chrudimsku změní v řádech korun. Ve srovnání s turbulentním děním na trhu s energiemi a cenami dalšího zboží a služeb se jedná o stabilní vývoj. Dosáhnout tohoto výsledku se podařilo společným úsilím vlastníka a provozovatele vodohospodářské infrastruktury, informují vodohospodáři.

„Se zástupci provozovatele se nám podařilo vyjednat celkový růst vodného a stočného pro rok 2024 o 9 % v jednosložkovém vyjádření, což je výrazně pod inflací roku 2023. Do tohoto zvýšení je započítáno státem zvýšené DPH z 10 % na 12 %,“ říká předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Chrudim František Pilný.

Také pro rok 2024 byla zachována dvousložková forma pro vodné a stočné a navýšení cen se podle Pilného rozloží mezi pevnou a pohyblivou složku takto: „Tam, kde je instalován nejběžnější typ domovního vodoměru s průtokem do 2,5  metrů krychlových za hodinu byly pevné složky nově stanoveny ve stejné výši pro vodné i stočné, a to 952 korun za rok. Pevná složka vodného vzroste ročně o 147 Kč za odběrné místo tedy o 40 haléřů za den a stočného ročně o 108 korun, tj. o 0,29 haléřů za den, vše včetně DPH 12 %. Cena pohyblivé složky za pitnou vodu se pro odběratele mění o 7,7 %, což činí 4,05 koruny za metr krychlový, v případě stočného je to o 8,3 %, což představuje částku 4,37 koruny za metr krychlový, tyto ceny jsou uvedeny již včetně zvýšeného DPH. U čtyřčlenné rodiny žijící v rodinném domě se jedná o necelých 100 korun měsíčně. To považujeme stále za poměrně přijatelné navýšení.“

Komunikaci o výši vodného a stočného pro rok 2024 mezi společnostmi VAK Chrudim a VS Chrudim přibližuje předseda představenstva Vodárenské společnosti Chrudim Roman Pešek: „Vyjednávání o výši vodného a stočného pro rok 2024 mezi společnostmi VAK Chrudim a VS Chrudim byla oboustranně odpovědná a korektní. V úvahu bylo nutné vzít řadu skutečností. Meziročně došlo k mírnému poklesu cen energií (neregulovaná pohyblivá složka) a pohonných hmot, v ostatních položkách spíše pokračoval trend cenového nárůstu. Již v průběhu roku 2023 došlo k mimořádnému navýšení ceny surové vody od podniku Povodí Labe, další navýšení je plánováno pro rok 2024. Dojde k navýšení mzdových prostředků, jinak by hrozil odliv profesně zdatných zaměstnanců do lépe placených odvětví. Také náklady na chemikálie používané při čištění vody surové i odpadní stále rostou. Současně se soustředíme na optimalizaci procesů při výrobě a čištění s cílem dosáhnout výraznějších energetických úspor či úspor právě na chemikáliích.“

Vodaři chtěli zejména udržet přijatelnou cenu pro spotřebitele a zároveň dosáhnout zvýšení nájemného za vodárenskou infrastrukturu. „Hledali jsme cestu, jak navýšit prostředky na obnovu vodárenské infrastruktury, kterou obě společnosti považují za klíčovou. Navíc se jedná o zákonné povinnosti vlastníka infrastruktury,“ uzavírá Pilný.

 

Scroll to Top